Ingrediente necesare pentru 2 cozonaci: Pentru umplutura:
1 kg. faina ( eu folosesc Dobrogea) 300 g nuci macinate
5 oua 30 g cacao
14 g drojdie uscata 100 g zahar
100 g unt si 50 g ulei 400 g rahat asortat;
200 g zahar
300 ml lapte
coaja de la 2 lamai Pentru uns cozonacii:
1 esenta vanilie 2 galbenusuri;
1 esenta rom
1/2 lingurita sare;
1. Se cerne intr-un vas mare faina foarte bine, cam de 3 ori si se amesteca cu drojdia uscata.
2. Se separa galbenusurile de albusuri, iar galbenusurile se mixeaza foarte bine cu zaharul , pana ce-si dubleaza cantitatea.
3. Din cele 5 albusuri se folosesc doar 2 si se mixeaza foarte bine, pana ce devin o spuma tare.
4. Se topeste untul la foc foarte mic, dupa topire se amesteca cu uleiul.
5. Se incalzeste laptele astfel incat sa fie caldut inainte de inceperea framantatului , iar in el se pun esentele si coaja de lamaie.
Dupa ce ati urmat cei cinci pasi, puteti sa va apucati de framantat astfel: in vasul cu faina si drojdia turnati alternativ din cele cinci boluri, pana ce se incorporeaza toate ingredientele, aluatul trebuie sa fie ferm, lucios, fara sa fie vascos, trebuie sa fie un aluat mai moale, iar dupa terminarea framantatului, aluatul trebuie sa se ia foarte bine de pe maini.
Se acopera cu un sevet si se lasa la dospit 45-50 minute.
In timul dospirii aluatului pregatim umplutura: se toaca miezul de nuca si se amesteca intr-un bol cu zaharul si cacaoa, se taie rahatul julien.
Se unge o planseta cu putin ulei, la fel si mainile si se imparte aluatul dospit in patru, se modeleaza aluatul cu mana astfel incat foile trebuie sa aiba aprozimativ 2.5 - 3 cm. grosime, se intinde pe foi cu lingura nuca si se aseaza rahatul julien, se ruleaza strans, conform figurii de mai jos.Dupa ce ati rulat, foile se impletesc doua cate doua.
In tavile tapetate cu hartie pergament se aseaza cozonacul impletit si
se mai lasa la dospit aprozimativ 20 minute. Cozonacii crescuti in tavi
se ung cu galbenus de ou si se introduc in cuptorul incins in prealabil,
se coc in jur de 40-45 minute la 170 grade C.
Acestia sunt cozonacii mei pentru Craciun, sper ca v-au placut, va pup si va mai astept pe la mine.
Arata super, super bine cozonacii. Cu siguranta am sa incerc reteta
RăspundețiȘtergereLa multi ani! Va pupam Monica si Jeni Ionda
Si eu va pup si va multumesc frumos pentru apreciere.
RăspundețiȘtergere