Am citit diferite retete de galuste cu prune, iar acum vin si eu cu reteta mea pe care o stiu de la mama.
Pentru mine este un desert al copilariei, nu era toamna ca mama sa nu-l faca. Galustele cu prune le asociez cu locurile frumoase unde m-am nascut si mi-am petrecut o parte din viata, Tg. Mures.
aluat: 1 kg. cartofi fierti in coaja, 250 g faina cernuta, 2 oua intregi, 3 linguri zahar pudra,1 praf sare;
Se framanta un aluat compus din cartofii foarte bine pasati, se adauga ouale, zaharul si praful de sare.
umplutura: prune mari jumatati, 1 lingurita scortisoara, 3 linguri zahar tos;
Se pun intr-o cratita, se lasa la foc mic 10 min. apoi se pun intr-o sita la scurs, siropul rezultat se serveste impreuna cu galustele.
Intr-o cratita se pune apa la fiert, se modeleaza galustele cu mainile umezite, cand apa clocoteste se adauga galustele, ele se considera fierte cand se ridica la suprafata.( 10-12 min.)
Pentru pesmet: 350 g pesmet, 120 g unt, 6 linguri zahar tos, 1/2 lingurita scortisoara;
Se rumeneste foarte bine pesmetul pana devine auriu, se adauga zaharul, se ia de pe foc si se adauga scortisoara.
Galustele fierbinti se "tavalesc" prin mult pesmet.
Pofta buna!( daca faceti)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu